Voor leveranciers van V&D dreigen grote problemen als de warenhuisketen echt omvalt. Aan het distributiecentrum in Nieuwegein wordt al minder geleverd.

Dat melden respectievelijk radiozender BNR en het AD dinsdag.

De onzekerheid rond een eventuele doorstart van delen van V&D is nog groot. De warenhuisketen die afgelopen week uitstel van betaling aanvroeg, wordt mogelijk in stukjes verkocht. Maar toeleveranciers weten voorlopig niet waar ze aan toe zijn.

Toeleveranciers V&D zitten met onbetaalde facturen

Vooral voor kleine toeleveranciers die nog spullen in de schappen hebben liggen bij V&D  zijn de risico’s groot, zo meldt radiozender BNR. In de algemene voorwaarden staat vaak dat het warenhuis eigenaar wordt van de spullen, zodra ze zijn geleverd.

Kleine leveranciers die met onbetaalde facturen zitten, kunnen dus niet zomaar hun spullen gaan claimen bij V&D-vestigingen. Zij moeten hopen op een doorstart, waardoor er weer geld in de kas komt om rekeningen te betalen.

Bij een volledig faillissement zijn toeleveranciers hun geld hoogst waarschijnlijk kwijt, aldus voorzitter Han Bekke van de branchevereniging Modint voor mode en interieur tegenover BNR: "Dan loopt de schade in de miljoenen."

Volgens advocaat Maarten van Ingen van Holla Advocaten kunnen leveranciers die geen eigendomsrecht hebben bedongen in de leveringsvoorwaarden, bij een faillissement nog proberen een beroep te doen op het 'recht op reclame', een verzoek om het eigendomsrecht alsnog bij de leverancier te leggen. Dat zou de kans op terugbetaling vergroten, aldus de advocaat tegenover BNR.

Bevoorrading V&D loopt terug

Leveranciers zijn al begonnen hun bevoorrading van het grote distributiecentrum van V&D in Nieuwegein terug te schroeven, zo meldt het AD dinsdag.

"Zolang er geen duidelijkheid is over het voortbestaan van V&D sturen wij geen horloges meer," zegt commercieel-directeur Paul Daniels van Seiko Nederland tegen de krant. Ook het Centraal Boekhuis heeft de levering gestaakt.

De woordvoerder van V&D erkent dat er leveranciers zijn die niet meer leveren, maar stelt dat de magazijnen nog zo vol zijn dat V&D de schappen nog weken kan vullen.

Toekomst V&D: verkoop in stukjes?

Sun Capital, de eigenaar van V&D, zou in ieder geval de vijftig losse vestigingen van restaurantketen La Place verkopen. De verkoop zou zo’n 40 tot 45 miljoen euro kunnen opleveren, meldde het AD eerder.

Veel van de 150 filialen van La Place bevinden zich in de V&D-warenhuizen, maar er zijn ongeveer vijftig aparte restaurants. De belangstelling voor het winstgevende La Place is groot: er hebben zich al tientallen kandidaten gemeld voor een overname.

Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken.

V&D vroeg en kreeg vorige week uitstel van betaling van de rechtbank in Amsterdam. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

Door het warme najaar bleef de wintercollectie van V&D evenwel in de rekken hangen. Ook de decemberverkopen voldeden lang niet aan de verwachtingen. Daardoor zijn de tekorten bij het al jaren verlieslatende bedrijf alleen maar verder opgelopen. Sun Capital besloot daarop alsnog de stekker eruit te trekken.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl